Se estimeaza ca in fiecare zi ajung tone de plastic in Dunare. Traseul lor este simplu. Odata ce au fost aruncate materialele din plastic, microparticulele lor se degaja in apa. In acest sens, pestii ajung sa fie contaminati cu acele fibre. Mai devreme sau mai tarziu, acestia vor fi recoltati de catre oamenii specializati in acest sens si se vor comercializa. In final, produsele respective ajung in farfuria unui roman obisnuit cauria ii place sa consume astfel de preparate. Mai mult, procesul de gatire al unui peste care a fost contaminat cu plastic sporeste potentialul cancerigen al mancarii servite.
Poluarea apei- microparticule din plastic
Poluarea apei din Romania este dominata de microparticulele din plastic. Cu toate acestea, este imposbil ca aceste cantitati uriase sa provina doar de la faptul ca unele persoane au ales sa arunce o punga intr-un rau si nu la cosul de gunoi. Plasticul este un material folosit de multiple industrii. Un exemplu in acest sens este domeniul textil. In tesaturile hainelor exista si particule din plastic. Cel mai simplu mod prin care se realizeaza poluarea apei cu acest material provenit din imbracaminte este procesul de spalare. Cu alte cuvinte, odata ce au fost curatate hainele, apa folosita ajunge in sectorul rezidual si in cele din urma in mari si oceane.
Poluarea apei- fibrele de polipropilena
Fibrele de polipropilena provin din clasa de pescuit. Ele insotesc microparticulele din plastic din oceane si contribuie semnificativ la degradarea produselor din peste care ajung pe mesele romanilor.
Poluarea apei- metale grele
Metale grele precum mercur, plumb, cadmiu contribuie semnificativ la fenomenul de poluare a apei. In continuare, ele sunt consumate de catre pestii care vor fi comercializati. In final, aceste metale grele ajung in farfuriile romanilor.
Cadmiul, plumbul si merucrul sunt metale neferoase care se descompun foarte greu. In acelasi timp, au un potential cancerigen major si odata consumate cresc considerabil riscul de a dezvolta cancer. De obicei, poluarea apei cu metale grele se efectueaza prin aruncarea in rauri sau oceane a materialelor folosite in diverse industrii precum: constructii, metale pretioase (aur) etc.
Cum se poate reduce fenomenul de poluare a apei?
O metoda eficienta pentru a reduce fenomenul de poluare a apei este spalarea hainelor cu apa rece. S-a constat ca folosirea unei temperaturi ridicate creste sansele ca fibrele din plastic sa ajunga in oceane sau rauri. In acelasi timp, este important ca persoanele din industria constructiilor sau din clasa pescarilor sa evite poluarea apei cu materialele folosite de ei. In cazul produselor din plastic, se poate apela la un centru specializat pentru serviciul de reciclare plastic, astfel incat sa se reduca acest fenomen daunator.
Asadar, poluarea apei este un subiect extrem de discutat si fiecare tara a incercat sa ia masuri concrete prin care sa reduca acest fenomen. Cu toate acestea, este necesara si sustinerea initiativelor de catre cetateni. Pana la urma, la finalul zilei, produsele consumate de fiecare persoana pot fi curate si sanatoase sau pot deveni extrem de cancerigene. Acest aspect depinde si de implicarea fiecarei persoane.
Suntem intotdeauna pregatiti sa colectam si sa reciclam deseuri, dar mai mult de atat, reusim sa facem acest lucru intr-un mod profesionist.
De-a lungul timpului, am invatat ca responsabilitatea, profesionalismul si relatiile interpersonale sunt cheia oricarei companii care tinteste catre succes.