Procesul de reciclare a metalelor presupune recuperarea si prelucarea fierului vechi regasit in produse sau structuri aflate la sfqarsitulo vietii. Ulterior, materia obtinuta in urma reciclarii va fi introdusa ca materie prima pentru productia de noi bunuri. Un lucru foarte interesant de mentionat este faptul ca fierul vechi poate fi reciclat la infinit, fara a-si pierde din proprietati. Practic, fierul vechi colectat si reciclat reprezinta materia prima pentru obtinerea unor produse noi, dar in acelasi timp contribuie si la diminarea carbonului.
Pe laga beneficiul ecologic pe care il aduce reciclarea, joaca un rol extrem de important si in dezvoltarea economica. Un bun exemplu in acest sens il joaca SUA care in anul 2015, industria deseurilor feroase a valorat peste 18 miliarde de dolari.
In continuare, vom discuta despre procesul de reciclare a fierului si despre alte caracteristici ale acestui material.
Cum se realizeaza procesul de reciclare a fierului vechi
Procesul de reciclare a fierului vechi este format din mai multe etape. Primul pas este colectarea. Ulterior, materialele sunt sortate, balotate pentru transport, tocate si topite. In cazul in care se doreste un proces de purificare, acest lucru implica folosirea mai multor tehnologii.
Despre avantajele reciclarii
Unul dintre cele mai importante avantaje ale reciclarii este reprezentat de diminuarea consumului de energie. Iata cateva exemple:
- Aluminiul reciclar are necesita cu 95% mai putina energie;
- Cuprul cu 90% mai putina energie;
- Otelul cu 56% mai putina energie;
- Reciclarea unei tone de otel impiedica utilizarea a 2.500 kg de minereu de fier, 1.400 kg de carbune si 120 kg de calcar.
Modalitati de incurajare a reciclarii fierului vechi
- Incurajarea fabricarii produselor care contribuie la stimularea demontarii si separarii materialelor;
- Imbunatatirea nivelului infrastructurii de management si reciclare a deseurilor pentru produse complexe, in tarile care isi propun sa sed dezvolte in acest sens si care dispun de economii emergente;
- In statele industrializate, demararea unui proces de constientizare prin care sa se aduca la cunostinta faptul ca exista o multime de produse care contin metale si care sunt uitate in locuri precum dulapuri si sertare, iar altele precum telefoanele mobile, ajung de prea multe ori la cosul de gunoi;
- Imbunatatirea constanta a tehnologiilor de reciclare si a sistemelor aferente pentru a fi la acelasi nivel cu produsele din ce in ce mai avansate, fabricate adesea din metale si aliaje.
Ce beneficii genereaza gestionarea deseurilor
1.Posibilitatea majorarii veniturilor prin comercializarea materialelor recuperate;
2.Producatorii pot apela la programe de reciclare pentru a-si fideliza clientii pe termen lung (pot folosi vouchere la inapoierea produselor vechi;
3.Un nivel al dependentei mai scazut fata de materiile prime noi, prin intermediul folosirii materialelor reciclate;
4.Reciclarea a fost, este si va ramane cea mai buna modalitate de protejare a mediului inconjurator.
Pentru a contribui la sustenabilitatea mediului inconjurator, constientizarea este primul pas pe care trebuie sa il faci in vederea reciclarii. Rata de consum aflata in crestere continua si resursele in decurs de epuizare, ar trebui sa reprezinte principalii factori care sa ne stimuleze in adoptarea unui comportament responsabil.
Intotdeauna, chiar si un lucru vechi poate fi utilizat in mod constructiv!