Majoritatea obiectelor din ziua de azi sunt fabricate din plastic. Acesta este un material care inconjoara fiecare persoana in viata sa cotidiana. In ciuda faptului ca plasticul este folosit cu precadere in majoritatea proceselor de productie, el vine la pachet cu numeroase riscuri potentiale asupra sanatatii. Daca ai considerat vreodata ca reciclarea plasticului este o practica exagerata, atunci citeste mai departe si vei fi surprins. In primul rand, acest material se obtine prin petrol, benzina si carbune, iar de obicei, are in componenta sa materiale provenite din reziduurile rafinarii petrolului.
Care sunt problemele de sanatate asociate cu expunerea la plastic?
Pe langa compusii de baza, plasticul contine si alte substante chimice care pot dauna semnificativ sanatatii tale. S-a demonstrat faptul ca acest material contribuie semnificativ in aparitia obezitatii, bolilor cardiovasculare, chisturi uterine, sterilitate, limfoane, cancer mamar, cerebral, de col uterin si chiar pulmonar. Cu toate acestea, plasticul se imparte in numeroase categorii in functie de substantele chimice folosite in fabricarea sa. De exemplu, exista o categorie care contine BPA. S-a constatat faptul ca acest tip de plastic favorizeaza aparitia tulburarilor menstruale sau infertilitate, sistem imunitar slabit, avort spontan sau afectiuni ale creierului. Prin urmare, demersurile sociale de reciclare ale plasticului nu reprezinta o exagerare, deoarece ele se bazeaza pe necesitatea de a mentine sanatatea umana. Din acest motiv, reciclarea plasticului este atat o responsabilitate sociala, cat si una individuala. Prin atentia pe care cineva o acorda acestui proces reuseste sa se protejeze atat pe sine, cat si pe ceilalti.
Metode de reciclare a plasticului
Cea mai simpla metoda de reciclare a plasticului este sa apelezi la un centru specializat in servicii de reciclare plastic. Pentru acest proces este necesar sa pregatesti inainte materialul care urmeaza a fi reciclat. De exemplu, la sticlele de plastic va trebui sa le cureti inainte, deoarece un material murdar este considerat a fi contaminat. In plus, este necesar sa scoti capacele si sa pliezi obiectele. Cu toate acestea, daca iti doresti sa reciclezi in mod individual, ai optiunea de a refolosi anumite obiecte din plastic. De exemplu, sticlele de plastic sunt niste materiale care pot fi reutilizate cu usurinta dupa ce au fost spalate. In acelasi timp, exista si posibilitatea de a recicla in mod creativ. Exista numeroase idei de transformare a plasticului in obiecte de decor pentru locuinta ta. Totodata, poti renunta si la obiectele de unica folosinta din plastic, deoarece utilizarea lor o singura data determina poluarea masiva cu acest material. Indiferent daca alegi sa reciclezi plasticul in mod individual sau sa apelezi la un centru specializat, faptul ca ai inceput sa practici aceasta activitate inseamna ca deja progresezi catre un stil de viata mai sanatos.
Asadar, plasticul in exces este un material care produce numeroase probleme de sanatate. Din acest motiv, reciclarea sa reprezinta un proces menit sa te protejeze pe tine si pe cei apropriati de anumite conditii medicale avansate. Din acest motiv, este important sa iti adaptezi comportamentul in acest sens, deoarece reciclarea este atat o responsabilitate sociala, cat si una individuala.
Suntem intotdeauna pregatiti sa colectam si sa reciclam deseuri, dar mai mult de atat, reusim sa facem acest lucru intr-un mod profesionist.
De-a lungul timpului, am invatat ca responsabilitatea, profesionalismul si relatiile interpersonale sunt cheia oricarei companii care tinteste catre succes.